≡ Menu / Language

Vyno ir desertų derinių čempionate Kempinski restorano „Telegrafas“ „pomidoriukas“ iššaukė laimės ašaras

Lietuviškos gėrybės. Kempinski Hotel Cathedral Square. Restoranas Telegrafas

Lietuviškos gėrybės. Kempinski Hotel Cathedral Square. Restoranas Telegrafas

Arūną ir Rasą Starkus („Vyno klubas“) myliu už neišsenkančią energiją, nuolatinį judėjimą į priekį ir tradicijų puoselėjimą. Jie visada vienu žingsniu lenkia kitus. Dėl to jie ir diktuoja vyno verslo madą. Vyno ir desertų derinių čempionatas – vienas iš jų išskirtinių projektų ir jam jau 5 metai. Tai – puiki galimybė konditeriams ir somelje dirbti „poroje“, kas ne visada gaunasi realiame gyvenime. Parodyti drąsą, išradingumą, kūrybiškumą. Paeksperimentuoti su klasika, į ją įnešant kažką naujo. O mėgėjams – puiki galimybė praplėsti akiratį. Kur gi daugiau galima vienu metu paragauti apie dvi dešimtis desertų ir prie jų meistriškai priderintų vynų kuriuos paprastai galima rasti tik specializuotose parduotuvėse?

Kiekvienais metais čempionatas įgauną vis didesnį pagreitį. Ir lygiu ir kokybe. Šiais metais jis vyko Radisson Blu Lietuva viešbutyje. Pakako vietos ir komandoms ir žiūrovams. Rėmėjams ir partneriams buvo galimybė pristatyti savo gaminius nemaišant čempionato eigai. Taip pat vaizdas buvo ir ekranuose. Žodžiu, viskas – žmogui.

O dabar apie svarbiausią.

Dalyvavo 17 komandų. Teisėjavo tarptautinė žiuri į kurios sudėtį įėjo Dominic Ramsey – populiaraus šokolado tinklaraščio autorius ir Ene Ojaveski – „KÖÖK“ (Kitchen) redaktorė iš Estijos.

Iškart – apie vietų pasiskirstymą. Tačiau sau leisiu viską pakomentuoti. Lai žiuri nariai man atleidžia. Mūsų nuomonės kai kur išsiskyrė. Bet dėl skonio gi nesiginčyjama?

1 vieta – Restoranas „1Dublis“ (Gaspar Fernandes, Justina Golumbeckaitė).

Local delight. Restoranas I dublis

Local delight. Restoranas I dublis


Local delight.
Panakota iš ožkos pieno, burukėlių ir juodo šokolado kremas. Kracher Zweigelt Auslese Burgenland 2009.

Idėja – naudoti vietinius produktus. Turguje galima nusipirkti puikaus ožkos pieno ir sūrio. Tai kodėl gi iš to nepagaminus deserto? Ir kodėl gi nepateikus to tradicinių šaltibarščių pavidalu. Juolab kad ožkos sūris puikiai tinka prie šokolado.

2 vieta – Team Estonia (Kertu Lukas, Kristjan Markii).

Chocolate cake with touch of piemont. Team Estonia

Chocolate cake with touch of piemont. Team Estonia


Chocolate cake with touch of Piemonte.
Cocchi Barolo di Chinato DOCG.

Mano nuomone – pats profesionaliausias desertas iš visų čempionate. Ir išvaizda ir sudėtimi ir deriniu prie vyno. Protingai subalansuoti šokolado, piemonto riešutų ir lengvo triufelių aromato šleifo skoniai.

3 vieta – I Dublis VS Vyno klubas (Deivydas Praspaliauskas, Andrius Pagojus).

Medis. I dublis vs vyno klubas

Medis. I dublis vs vyno klubas


Medis.
Domaine Zind-Humbrecht Pinot Gris Clos Windsbuhl Vendange Tardive Alsace AOC 2002.

Svarainių putėsiai, citrinų-čiobrelių aliejus, karamelizuoti obuoliai, sūrinė karamelė, mango, apelsinų ledai.

Lengvai atpažįstamas deserto autorius – Deivydas. Stilius, skonių žaismas, strukūra. Ir rezultatas.

Nominacijos

Už geriausią vyną (Renatas Jauniškis, Justinas Kapkovičius. IDW Esperanza)

Secret. IDW Esperanza

Secret. IDW Esperanza


Secret.
Torres Secret Priorat 2011 14%.

Dėl nominacijos nesiginčysiu. Vynas – neužmirštamas!

 
 
 
Už lengviausią deserto ir vyno derinį. (Indrė Klyvytė, Mantas Žemaitis. Restoranas Dine)

Karamelinis Lapkritis. Restoranas Dine

Karamelinis Lapkritis. Restoranas Dine


Karamelinis lapkritis.
Kracher Cuvee Beerenauslese Burgenland 2011

Šis desertas ir priekaištas ir tuo pačiu metu šansas tiems, kas nemėgsta karamelės. Jūs tiesiog nežinot kokia ji gali būti. Lengva, šilkinė, švelni.

 
 
 
Už patį lietuviškiausią desertą (Gaspar Fernandes, Justina Golumbeckaitė. Restoranas „1Dublis“)

Local delight. Restoranas I dublis

Local delight. Restoranas I dublis


Local delight.
Kracher Zweigelt Auslese Burgenland 2009

Komanda nusprendė nesismulkinti ir teisėjus puolė visais frontais. Ir jiems pavyko.

 
 
 
Už geriausią desertą su šokoladu. (Kertu Lukas, Kristjan Markii. Team Estonia)

Chocolate cake with touch of piemont. Team Estonia

Chocolate cake with touch of piemont. Team Estonia


Chocolate cake with touch of Piemonte.

 
 
 
Už geriausią šou. (Narimantas Miežys, Vytautas Alekna, Javier Lopez. Kempinski Hotel Cathedral Square, Telegrafas)

Lietuviškos gėrybės. Kempinski Hotel Cathedral Square. Restoranas Telegrafas

Lietuviškos gėrybės. Kempinski Hotel Cathedral Square. Restoranas Telegrafas


Lietuvos Gėrybės.
Chateau Fayau Cadillac AOC 2009.

Pateikimas iš tikrųjų padarė įspūdį. O „pomidoriukas“ iššaukė laimės ašaras. Ant tiek prisotintas ir subalansuotas skonis. Lengvas „sūrio“ sufle stebuklingai tirpo burnoje po truputį atskleisdamas mango ir prieskonių aromatus. Prabangus Bordeaux su medaus poskoniu puikiai užbaigė kompoziciją.

Kempinski komanda taip pat labiausiai pasistengė pasiruošime. Mergaitė tautiniais drabužiais išsiskyrė iš visų kitų dalyvių. O desertas („dešra“) nustebino net Arūną Starkų. Jei jau Kempinski ir Telegrafas kažkur dalyvauja, tai viską daro aukščiausiame lygyje. Kas tai bebūtų – ar degustacija, ar užkandžiai spaudos konferencijai ar čempionatas – viskas visada labai rimtai.

Nominacijų tiek. Tačiau iš visų kitų komandų man neišdildomą įspūdį padarė dar dvi komandos.

Čiop čiop ir draugai. Urtė Mikelevičiūtė, Mantas Dobradziejus , Martynas Maciulevičius.

Šokoladas ir draugai. Čiop Čiop ir draugai

Šokoladas ir draugai. Čiop Čiop ir draugai


Šokoladas ir draugai.
Fratelli VOGADORI. Recioto della Valpolicella Classico D.O.C. 2007

Kavos biskvitas financier, maltos vyšnios, ganache iš malto šokolado.

Vienintelis trūkumas, kuris neturi nieko bendro su sudėtimi – per didelė porcija. Visą kitą mano skoniui – tobulybė. Ir atskirai, ir su vynu. Labai tikiuosi šį desertą paragauti dar kartą.

Ir dar vienas desertas, kuris, mano nuomone, galėjo būti atskirai pagerbtas „drąsiausio, originaliausio ir lengviausio“ nominacijoje:

Kulinarijos studija ir Burbulio vyninė. Gian Luca Demarco („Kulinarijos studija“), Vaidotas Burbulis „Burbulio vyninė“.

Paskende rūke. Kulinarijos studija ir Burbulio vyninė

Paskende rūke. Kulinarijos studija ir Burbulio vyninė


Paskendę rūke .

Meduje apkepti obuolių kubeliai, cinamonas, razinos, išmirkytos Franciacorta, migdolai, apelsinai, laimai, Zabaione kremas. Ir visą tai puikiai derėjo su dūmo nata, kuri puikiai tiko prie Ca del vent Franciacorta Sospiri Brut 2006.

Jei dar riešutų „plutelę“ būtų plonesnė – šis desertas būtų idealus.

Bendrai paėmus, beveik visi desertų ir vyno deriniai buvo ypatingi. Ir jei turėsite galimybę jų paragauti – būtinai pasinaudokite proga. Kažkas patiks, kažkas nustebins, kažkas nuvils. Tik ypatingo snobizmo momentu atminkite: neklysta tik tas kas nieko nedaro. Kritikuoti galima visada. Šiame reikale – mes visi profesionalai. O užpildyti dalyvio anketa Vyno ir desertų derinių čempionatui 2015 gali tik tie, kas tikrai savimi pasitiki, nebijo rizikuoti, išreikšti ir įrodyti savo asmeninę nuomonę tokia ginčytina kulinarijos tema.

{ 2 comments… add one }

  • Justina 2014-12-19, 11:52

    ir kaip tu su tokiu nesveiku vyru gali būti?? laukinis kažkoks, rėkia, pertraukinėja žmones, o tu sėdi šalia ir tyli, kaip durnele. sėdi kaip šūdo po nosim pasitepęs ir vaizduoja kažkokį „didelį žmogų“ BAISU

    • Alesia Mačiulis Alesia Mačiulis 2015-11-13, 18:57

      Ir gyvenime, ir maiste – dėl skonio nesiginčijama.

Cancel reply

Leave a Comment