≡ Menu / Language

Tefteliai su kuskusu

Tefteliai su kuskusu

Tefteliai su kuskusu


Receptas gimė kažkaip staiga užsinorėjus teftelių ir kuskuso. Įkvėpė tuo pačiu metu ir marokietiška ir graikiška virtuvė. Kodėl graikiška? Nes mėgstu kuskusą valgyti su tzatziki. Tada galima viską valgyti paeiliui. Norisi mėsos – prašom, nesinori – galima ir be jos.

Visi ingredientai parsiduoda turguje, o procesas neužima tiek daug laiko, kiek iš pradžių atrodo, jei viską daryti paraleliai. Ir nepaisant to, kad šiame patiekale labai mažai prieskonių, tame tarpe tipinių marokietiškų, rezultate vis vien gauname daug aromatų ir skonių kurie nepermuša pagrindinių ingredientų.

Tefteliai su kuskusu

Tefteliai su kuskusu


Taigi:

Mėsos kukuliai (tefteliai) tomatų padaže, kuskusas su daržovėmis ir tzatziki.

Mėsos kukuliai (tefteliai)
Faršas – kiauliena+jautiena, arba aviena+jautiena, tačiau riebalų reikia apie 30 procentų, tada mūsų tefteliai bus švelnesni – 1 kg
Česnakiai – 4 didelės skiltelės
Smulkiai supjaustyti nedidelį pundą šviežios kalendros
Kalendros grūdai – 1 arbatinis šaukštelis – sutrinti grūstuvėje
Kiaušinis
Paniruoti džiuvėsėliai – 3 a.š.
Šiek tiek alyvuogių aliejaus
Druska
Pipirai

Viską sumaišyti, tiek kad faršas neliptų prie rankų ir palikti pastovėti.

Tuo metu gaminame padažą:

Smulkiai pjaustome 3 svogūnus, 4 česnako skilteles. Imam gilią keptuvę ir apkepam ant alyvuogių aliejaus (iki skaidrumo). Pridedam dvi skardines Chopped tomatoes, pusę stiklinės raudono vyno, 3 valgomus šaukštus vyno acto, cukraus, druskos. Turi gautis aštriai-saldu. Ant mažos ugnies leidžiam padažui virti apie 20 minučių. Nepamirštame maišyti. Tuo pat metu formuojame mažus kukulius iš mūsų faršo, daugmaž golfo kamuoliuko dydžio. Po 20 minučių skirtu alkoholiui išgarinti, atsargiai įleidžiame į padažą kukulius. Per daug negrūsti kad nesusilamdytų. Atsargiai pajudinam keptuvę kad kukuliai pilnai pasinertų į padažą, tada uždengiam dangčiu ir paliekam virti ant labai mažos ugnies pusvalandžiui.

Tzatziki

Tzatziki


Laiko negaištame veltui ir ruošiame garnyrą.

Apkepam kubeliais supjaustytą svogūną, česnaką. Pridedame ten supjaustyta mažais kubeliais morką, baklažaną, puselę raudono pipiro ir mažą pundelį šviežios kalendros (smulkiai supjaustytą). Dedame druskos, pipirų. Greitai apkepam. Daržovės turi išlikti traškios. Nuimam nuo ugnies. Gaminame kuskusą taip, kaip parašyta ant pakuotės. Kai jis paruoštas, įdedame į jį daržoves, atsargiai išmaišom ir uždengiam dangčiu.

Jeigu dar liko jėgų, galima pagaminti tzatziki. Jis tiesiog neprilygstamas ir pats, ir su kuskusu ir su mėsos kukuliais, ypač jeigu mėsa buvo su aviena.

Su tzatziki viskas paprasta. Tik nepatingėkite agurkus, krapus ir česnaką nusipirkti turguje. Skirtumas lyginant su parduotuviniais – didžiulis ir jį pajusite iš karto. Aišku, žiemą nieko nepadarysi ir teks daryti su tuo ką Dievas davė…

Kibirėlis (500 g) graikiško jogurto
2 agurkai (jei parduotuviniai – užteks vieno ilgo)
1 skiltelė česnako
Didelis pundas aromatingų krapų
Vyno actas (baltas ar raudonas – nesvarbu, o jei turėtumėte avietinio – būtų idealu) – 2 valgomi šaukštai
Ketvirčio citrinos sultys
Valgomas šaukštas cukraus
Druska
Daug kas prideda porą valgomų šaukštų alyvuogių aliejaus, bet aš – kaip kada. Paskutiniu metu man labiau patinka be jo.

Agurkus tarkuojame per stambią tarką. Jei žievė stora – nupjauname. Jei parduotuviniai, tai dar ir vandenį nuspaudžiam. Krapus pjaustome smulkiai. Česnaką perleidžiam per spaustuvę.
Viską sumaišome indelyje. Ragaujam. Iškart suprasti ar užteks druskos, cukraus, sūrumo. Pridėti niekada ne vėlu.

{ 4 comments… add one }

  • Oksana 2014-12-12, 8:54

    Alesia,jus tokia liekna!!! Figura-super!! O visur publikacijos jusu susijusios su maistu- tai viesbutyje,tai restorane,uzsienyje,namuose..Visur tik valgiai.. Sakykit-kaip jums pavyksta issaugoti tokia figura? Pavalgyti skaniai jus megstat.. Tikriausiai visa diena nevalgote-kad vakare nuvaziuoti i ,,TELEGRAFA“ ir ten vakarieniauti?Aciu

  • Oksana 2014-12-14, 17:21

    Tai kaip pavyksta islaikyti tokia figura\?

    • Alesia Mačiulis Alesia Mačiulis 2015-11-13, 19:01

      Namuose prisivalgau kol gaminu. Valgau tik tada kai yra apetitas, o pas mane jis būna tikrai ne visada. Aišku, sporto (tarp valgymų) niekas gi neatšaukė?!

      p.s. O šiaip jau – nėra tokios moters kuri būtų patenkinta savo figūra, aš ne išimtis :)

  • Medėja 2015-01-21, 12:35

    Hey!

    Ačiū labai už šį tinklaraštį. Skaitau dar tik antrą įrašą, bet jau žaviuosi ir gėriuosi. Super!

    Ačiū dar kartą! Siunčiu gražiausius linkėjimus! :)

Leave a Comment