≡ Menu / Language

Susiveržkime diržus (Risotto su moliūgu ir grybais)

Liūdnos vyro akys, be optimizmo - bėgu gaminti Risotto

Liūdnos vyro akys, be optimizmo – bėgu gaminti Risotto

Kaip skelbia niūri statistika, kas penktas žmogus Lietuvoje gyvena už 5 litus per dieną. Tai labai liūdna. Tačiau tokia žiauri realybė. Aišku, bandyti detaliai atkurti tokį gyvenimo būda – sumanymas nekoks. Kam apsimetinėti. Pas likusius keturis iš tų 5-ių išlaidos tokios kokios yra ir daugelį iš jų jau mažinti sunku įsivaizduoti kaip, net labai norint (kreditai, darželiai, mokyklos, logopedai ir t.t.). Tačiau pabandyti maitintis už 5 litų per dieną sumą žmogui – verta. Bent jau tam kad sau pačiam įsitikinti: įmanoma ar ne. Ir ko reikia kad esant minimalioms galimybėms pamaitinti šeimą. Ir taip, kad vyras nežiūrėtų vilko akimis ir naktį „neišdavinėtų su šaldytuvu“. Atsisėdau. Peržiūrėjau kvitus iš parduotuvių, kuriuos renku ir saugau kad tilpčiau į nustatyto biudžeto ribas. Tada sudariau meniu savaitei ir išsiruošiau į parduotuvę kur nupirkau produktų už 70 litų (jeigu būti sąžiningai iki galo, tai už 72.48). Šiaip jau jeigu nebūčiau patingėjus nuvažiuoti iki turgaus, būčiau galėjus ir daugiau visko pripirkti. Bet kuriuo atveju reikia nepatingėti paieškoti kur ir kam nuolaidos ir aišku maksimaliai naudoti sezoninius ir vietinius produktus.

Neišsidirbinėjant

Kaip ir žadėjau dalinuosi pirmu receptu, kurį greitai sugalvojau akcijos „5 litai per dieną“ rėmuose. Iš pradžių galvojau viską aprašyti po savaitės. Tačiau rezultatas jau po pirmos dienos toks, kad negaliu tylėti.

Risotto su moliūgu ir grybais

„Arborio“ rūšies ryžiai – 500 g (4.99 Lt be akcijos, bet norint galima rasti ir ant akcijos)
Moliūgas – 2.49 Lt/kg. Aš sunaudojau kažkur 700 g
Svogūnai – 2 nedidelės galvos (0.99 Lt/kg)
Česnakai – 5 skiltelės (prisipažįstu turėjau namie)
Pievagrybiai (šviežūs) – apie 5 vnt. (6.99 Lt/kg ant akcijos)
Vištienos buljonas maždaug 1 litras

Buljonas ir Risotto

Buljonas ir Risotto

Vištienos buljonui
1 kg rinkinio sriubai (vištienos kaulų) (4.49 Lt/kg)
Svogūnas
Pora skiltelių česnako
Nedidelė morka (0.89 Lt/kg)
Salierų – pora stiebų (jei nėra – apsieisim)

Gaminame buljoną. Imam didelį puodą storomis sienelėmis arba didelį greitpuodį. Nulupam svogūną ir perpjaunam pusiau. Česnaką sutraiškom peiliu, nulupam. Morką nuskutame ir supjaustome į keletą dalių. Aliejuje apkepam svogūną, morką, salierą. Pridedam vištienos kaulus. Dedame ant didelės ugnies. Gaminame, maišydami, gerokai apkepame. Turi tapti tamsiai auksiniais tačiau, aišku, nesudegti. Užpilame vandeniu iki maksimumo, kiek leidžia puodas. Leidžiame užvirti. Tada mažiname ugnį ir verdame: jei puodas paprastas – apie tris valandas, jei greitpuodis- 1.5-2. Druskos nedėti!

Pagamintą buljoną galima saugoti užšaldytą. Mūsų atveju to neprireiks. Dalis sueis į risotto. Dalis – į sriubą (receptas vėliau). Dalis – išvirti grikių košei. Taigi ką nesunaudosite risotto – atvėsinkite ir į šaldytuvą.

Įvairiai pjaustyti pievagrybiai

Įvairiai pjaustyti pievagrybiai

Storų sienelių keptuvėje sumaišome augalinį (4 valgomi šaukštai) aliejų ir sviestą (50 gramų). Apkepame smulkiai supjaustytus svogūnus, česnakus, pievagrybius ir pusę per stambia tarką sutarkuoto moliūgo. Antrą pusę pridėsime prieš patį gaminimo galą. Taip jis išsaugos struktūra ir maloniai girgždės. Apkepame, pridedame ryžius. Leidžiam į juos įsigerti aliejui. Buljoną užverdame, pridedame druskos. Po 1 samtį pilame buljoną į ryžius. Pastoviai maišydami. Naują buljono porciją pridedame kai prieš tai buvusi įsigeria į ryžius. Ir taip apie 25 minutes. Visą laiką maišyti!!! Neužmirškime kad ryžiai turi likti al dente. Viskas. Jokio vyno. Jokio parmezano. Jokių citrinų. Patikėkite – atsiplėšti neįmanoma. Pas mane vienoje nuotraukoje užpiltas alyvuogių aliejus, kitoje – du šaukštai vištienos sultinio. Pastarasis variantas man buvo skanesnis.

Risotto su buljonu

Risotto su buljonu

Iš išvardinto kiekio produktų risotto užteks dviem suaugusiems ir dviem mažiems vaikams dviem pietums (arba vakarienėms).

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment