≡ Menu / Language

Spurgų receptas

Spurgų receptas (Alesia Mačiulis)

Spurgų receptas (Alesia Mačiulis)

Spurgų receptas (Alesia Mačiulis)

Spurgų receptas (Alesia Mačiulis)

Spurgų receptas (Alesia Mačiulis)

Spurgų receptas (Alesia Mačiulis)

Į spurgų atsiradimo istoriją neįmanoma įsigilinti nerizikuojant nusisukti sau sprando. Iki šiol nėra vieningos nuomonės dėl jų kilmės ir pavadinimo: spurgos, donutsai, berlineriai. Ir koks skirtumas? Svarbiausia, kad būtų skanu! Netgi užmirškim tą faktą, kad aromatų, kurie vyrams sukelia nusiteikimą meilei sąraše, spurgos su saldymedžiu užima antra! vietą.
Spurgų gaminime svarbiausia – aliejus, kurį jūs ketinate naudoti. Aiškų, geriausia nusipirkti specialų aliejų fritiurinei. Bet jei gaminti tik kartą, puikiai tiks bet kuris aliejus be kvapo. Tik neužmirškite, kad skiriasi aliejaus, pavyzdžiuj, alyvuogių ir riešutų, virimo temperatūra.

Kad pamaitinti keturis alkanus šeimos narius jums prireiks:
Bulvės 600 g.
Cukrus 100 g.
Sviestas 100 g.
Kiaušiniai 2 vnt.
Sausos mielės 1 a.š.
Miltai 650-700 g.
Pagal skonį – citrinų arba apelsinų žievelės

Išvirti bulves pasūdytam vandenyje. Išsaugoti 200 ml nuoviro, likusį vandenį išpilti. Darom bulvių koše dadedant nuovirą, sviestą, cukrų. Kai truputį atvės, dedam kiaušinius, poto mieles, miltus, pagal skonį citrinų arba apelsinų žieveles ir atidžiai permaišom tešlą.
Uždengiam ją plėvele ir duodam šiek tiek pastovėti. Kai tešla gražiai pakyla, rankas sutepam aliejumi ir formuojame mūsų spurgutes. Paliekam jas ant stalo, antram kilimui, tuo tarpu užsiimam fritiuru. Aš naudoju gana siaurų gilų puodą. Įpilu pakankamai aliejus ir kaitinu ant vidutinės ugnies. Tikrinam aliejų įmesdami į jį gabalėlį tešlos. Tešla iškart turi pasidengti burbuliukais ir apkepti. Dedam spurgas į aliejų (man telpa po vieną) ir apkepam iki malonios auksinės plutelės. Paruoštas spurgas dedame ant popierinio rankšluosčio, atsikratant nereikalingo aliejaus. Negailint pabarstom cukraus pudra (apipilam šokoladine glazūra) ir valgom, nekreipdami dėmesio į apimties talijoje augimą. Bet jeigu jūs vis tik bijote pasitaisyti, išgerkite prieš maistą 50 g konjako. Jis mažina baimės jausmą.

{ 9 comments… add one }

  • Maisto Diletantė 2014-09-02, 11:11

    Atrodo tai neįmanomai gardžiai! :)

    • Alesia Mačiulis Alesia Mačiulis 2014-09-13, 16:31

      Ne tik atrodo bet ir yra labai skanu. Pamėginkite namie pasigaminti.

  • Jurgis 2014-09-09, 20:59

    Alesia, kažko nesupratau. Jūs TV laidoje nesugebėjote žodžio lietuviškai pasakyti, o čia bach – tokie tekstai lietuvių kalba. Kas jums juos rašo ar verčia? Tiesiog įdomu, nes visai jums „nelimpa“ ir keista skaityti.

    • Alesia Mačiulis Alesia Mačiulis 2014-09-13, 16:29

      Rašau pati. Versti man padeda mano vyras Romualdas. O jei jus domina originalas – persijunkite į Rusų kalba.

  • Ema 2014-10-18, 17:55

    Jūs šaunuolė, Alesia, kad rašote lietuviškai. Lietuvių kalba tikrai sudėtinga, o Jūs mokotės rašyti lietuviškai, tai labai pagirtina, sveikinu Jus ir ryt išbandysiu Jūsų tinklaraštyje siūlomą spurgų receptą.

    • Alesia Mačiulis Alesia Mačiulis 2014-10-18, 20:36

      Sveiki Ema. Ačiū už kompilemtą, tik jis gal kiek per anksti. Aš daug mokausi, bet aišku daug man padeda mano vyras. Man bus labai smagu, jeigu čia pasidalinsite savo rezultatu. Papasakosite ar patiko, ar buvo skanu – ar lengvai pasidarė! Gal pasiūlysit kažkokius savo pakeitimus ar papildymus.

  • Alesia Mačiulis Alesia Mačiulis 2014-10-18, 20:38

    Kiek man teko su pažįstamais dalintis šituo receptu, visi nustempa kad receptas spurgoms yra su bulvėmis. Nežinia kodėl, nes būtent toks yra klasikinis italų receptas, o lietuvoje bulvių netruksta, tiesa?

  • Aistė 2015-01-06, 1:23

    Gavosi fantastiškai skaniai, nors receptas iš pradžių atrodė kiek neįprastas. :) Gaminau jau tris kartus, ir visus juos skonis pradžiugindavo. Ačiū už receptą! (su dideliu nekantrumu laukiu naujų, visad smagu išbandyti ką nors naujo, skanaus, įdomaus). :)

    • Alesia Mačiulis Alesia Mačiulis 2015-11-13, 18:55

      Aiste, džiaugiuosi, kad gavosi skaniai!

Leave a Comment