≡ Menu / Language

Valsui skambant. „Sacher“ Tortas

Sacher Torte - LaimesSkonis.lt receptas

Sacher Torte – LaimesSkonis.lt receptas


Vieną žymiausių pasaulio tortų 1832 metais išrado 16-metis prancūzų jaunuolis Zacheris besimokydamas konditerijos meno dvaro virtuvėje. Tačiau labai populiarus „Sacher“ tortas tapo tik po 30 metų. Nuo 1936 metų yra du torto tipai: Originalus „Sacher“ tortas (Original Sacher Torte) (su apvaliu šokoladiniu medaliu), kuris gaminamas „Sacher“ viešbutyje ir Demelio „Sacher“ Tortas (Demel‘s Sachertorte), papuoštas trikampiu medaliu Eduard Sacher-Torte. Juos gamina „Demelio“ konditerijoje, kurioje savo išsilavinimą gavo vyriausias Zacherio sūnus Eduardas, kuris šiek tiek pakeitė pradinę receptūrą.

Tortai tesiskiria tik tuo, kad į Original Sacher-Torte pridėtas antras sluoksnis su abrikosų džemu tarp dviejų biskvito sluoksnių. Aišku, originalaus „Zacher“ torto receptas saugomas paslaptyje (juk aišku kad ne kitaip!). Tačiau yra teigiančių kad pagrindinė paslaptis slypi šokoladinėje glazūroje. Ji gaminama iš trijų šokolado rūšių, kurios gaminamos specialiai šio torto glazūrai. Na ką gi, kaip ir daugelyje dalyku, genialumas slypi paprastume.

Žemiau siūlomas receptas aišku nepretenduoja į originalo vardą tačiau yra vertas to, kad jam sugaištumėte šiek tiek brangaus savo laiko. Man, bet kuriuo atveju, rezultatas patiko.

Įkaitinkite orkaite iki 180 laipsnių. Sviestu ištepkite forma kepimui. Geriausia jeigu ji bus 23 cm diametro. Įklokite į ja kepimo popierių. Gabalėliais sulaužykite šokoladą ir ištirpinkite jį vandens vonelėje. Leiskite jam šiek tiek atvėsti. Išplakite suminkštėjusį sviestą, įdėkite cukraus pudrą ir toliau plakite kol masė taps lengvutė. Įdėkite atvėsusį šokoladą, vanilę ir toliau plakite. Įdėkite kiaušinių trynius, trintus migdolus ir išsijotus miltus. Tekstūra turi gautis gana tiršta. Atskiram indelyje išplakite kiaušinio baltymus kol jie virs puta ir 1/3 jų dėkite į šokoladinę masę. Stipriai išplakite. Likusius baltymus į šokoladą dėkite po truputį. Tada tešla įdėkite į formą. Atsargiai išlyginkite paviršių. Kepkite 45-50 minučių arba kol tešla gerokai pakils. Iškepimą tikrinkite pirštu. Paspaustas jis turi kilti atgal. Pačioje formoje leiskite jam šiek tiek atvėsti, tada dėkite į lėkštę ir ten leiskite atvėsti iki galo. Perpjaukite pusiau.

Pašildykite abrikosų džemą. Ištepkite apatinė biskvito dalį ir uždenkite antrąja, tada ištepkite paviršių ir šonus. Duokite pastovėti.

Užvirkite grietinėlę, įdėkite gabalėliais sulaužytą šokoladą. Gerai išmaišykite. Ir tirštai užpilkite glazūrą ant torto. Jei netingite glazūrai ataušus galite užrašyti Sacher ant torto viršaus. Arba galima neišsidirbinėti ir tiesiog leisti tortui įsigerti bent jau pernakt. O jau ryte su naujomis jėgomis ir kavos puodeliu (kurį nepatingėsite išsivirti vienos stiliumi) galime pjaustyti mūsų šedevrą ir įsijungti klausyti Štrausą. Ir valsui skambant galite klausytis ir mėgautis savo mylimųjų žarstomais komplimentais apie jūsų kulinarinius gebėjimus.

Biskvitui

  • 140 g šokolado
  • 140 g nesūdyto sviesto (kambario temperatūros)
  • 115 g cukraus pudra
  • ½ arbatinio šaukštelio vanilės
  • 5 naminiai kiaušiniai, trynius atskirti nuo baltymų
  • 85 g trintų migdolų
  • 55 g miltų (išsijoti)

Pertepimas

  • 6 arbatinių šaukštelių džemo, pertrinto per sietelį

Glazūra

  • 140 g šokolado (nekartaus)
  • 200 ml labai riebios grietinėlės (double cream)
  • 25 g pieniško šokolado

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment