≡ Menu / Language

Kaip lengvai įveikti rudeninę depresiją

"Vynas+Desertas 2015" 1-3 vietos
Jei dar ką nors kankina klausimas, kam reikalingas atviras čempionatas „Vynas+Desertas“, galiu išvardyti bent 5 priežastis.

Saldumas:

  • Prailgina jaunystę;
  • Didina IQ;
  • Padeda kovoti su stresu ir bloga nuotaika;
  • Apsaugo nuo peršalimo;
  • Daro mus šiek tiek laimingesniais.

Ir tai – tik iš „naudos sau“ skyrelio. Esu tikra, kad renginio įkvepėjai ir organizatoriai jį organizavo būtent apie tai ir galvodami. Ir jau tik po to prie viso ko pridėjo praktinę naudą dalyviui. Akivaizdu, toks renginys negali nepritraukti dėmesio ne tik saldumynų bei vyno mėgėjų, bet ir restoranų mylėtojų. Tai – akivaizdi nauda dalyviams, mažų mažiausiai puiki savireklama, vidutinės čekio sumos padidinimas. Kas atsisakys paragauti deserto, ruošto tokio lygio renginyje? Net bjaurumo vedinas, rimtu eksperto veidu aiškinantis, kad Puklevičiaus skonio receptoriai seniai apaugo samanomis, net ir tas užsisakys.

Kalbant apie paties renginio organizavimą šiais metais, nepasikuklinsiu. Mielieji, kartelę užkėlėte labai aukštai: rimtas rezultatų vertinimo lapas, nešališka žiuri, netgi Arūnas pasišalino ir iki nulio sumažino galimybę priekabiesiems pareikšti savo nuomonę apie rezultatus. Taigi tokių perlų bus išvengta:

  • na, žinoma, jie jiems vyną tiekia, užtat ir kelia balus;
  • jis someljė mokyklos mokinys. Nori parodyti, kaip gerai jis juos moko;
  • valgo pas juos restorane kasdien, tai va, sau ant nuolaidos užsidirbinėja.

O jei kalbant rimtai, nesiliauju stebėtis ir grožėtis Starkais bei jų komanda. Kartais galvoju, kiek jų para turi valandų? 48? Ant nosies Kalėdos, jau valdo žmones ir dovanų karštligė. Užsakymai, degustacijos, dovanos. Ir žinote ką? Jie vis tiek rado laiko pasaldinti gyvenimą mums, pilko lapkričio išvargintiesiems.

4-erius metus įdėmiai stebiu čempionato vystymąsi ir kasmet jis vis kitoks. 17 komandų-dalyvių, kurių dauguma paliko įspūdį net prisistatymo metu. Kūrė, pasakojo idėjos atsiradimo istoriją, gamino desertą ir prie jo parinkinėjo vyną. Taikėsi į žiuri emocijas, o ne logiką. Renginyje dominavo klasika su patikrintu skonio derinimu. Gaila tik dėl to, kad nedaugelis komandų naudojo vietinius produktus. Juk Lietuvoje tokia įvairovė uogų, vaisių, žolelių, tokios turtingos tradicijos! Galima buvo paskaityti, pasidomėti ir paeksperimentuoti su deriniais. Tuomet atrasti kažką tikrai išsiskiriančio, įsimintino, autentiško. Keista tai, kad dauguma nusprendė nerizikuoti. Šis čempionatas, žinoma – konkursas, bet juk ne atkrintamosios varžybos. Tai – pati geriausia galimybė parodyti save kūryboje ir tie, kas tai padarė, išsiskyrė ir įsiminė.

Kadangi tinklaraštis mano, tai ir favoritus pažymėsiu savo.

5. Graspop

"Vynas+Desertas" 2015 - Graspop - „Tamsios duonos pyragas“

„Vynas+Desertas“ 2015 – Graspop – „Tamsios duonos pyragas“


Svetlana Vavulina & Laura Murd
„Tamsios duonos pyragas“: tamsios duonos pyragas, vaisių kompotas, varškės ir aronijų putėsiai, šokoladiniai tamsios duonos traškučiai, juodųjų serbentų uogienė
Veinivilla Valgejõe punane 8% 75cl vintage 2014 (chokeberry/aronia wine)

Labai atsargus desertas, skirtas riestainių mėgėjams. Pasižymi minimaliu saldumu bei gausybe prieskonių. Tai – puikus sočios vakarienės pabaigimas. Tik vyną čia parinkčiau kiek intensyvesnį.

4. Toma & Ada

"Vynas+Desertas" 2015 - Toma & Ada - „Keksiukas“/“Cupcake“

„Vynas+Desertas“ 2015 – Toma & Ada – „Keksiukas“/“Cupcake“


Ada Sakalauskaitė Toma Piskarskaitė
„Keksiukas“/“Cupcake“: keksiukas, aronijos, morengai, pelėsinis sūris
Petit Guiraud Sauternes 2012

Subtilus ir lengvas desertas. Čia šauniai suderintas biskvitas ir kremas iš rokforo, kurio įdėta tiek, kad jaustųsi ir nepermuštų kitų aromatų. O vyno čia, skirtingai nei „Graspop“, norėtųsi kiek lengvesnio. Deja, tačiau Sauternes nuplovė visą deserto poskonį.

3. Dine

"Vynas+Desertas" 2015 - Dine - „Peletrūno zefyras“

„Vynas+Desertas“ 2015 – Dine – „Peletrūno zefyras“


Martynas Žymantas, Indrė Klyzyte,̇ Arminas Darasevičius
„Peletrūno zefyras“
Prunotto Moscato d’Asti DOCG 2014

Peletrūno zefyras su anyžiaus prieskoniu. Iki šiol man mistika, kaip šis desertas papuolė į favoritų penketuką. Juk į jį įeina du ingridientai, kurių negaliu pakęsti. Kaip bebūtų, jis įsiminė. Peletrūno įdėta taip subtiliai, kad priminė Tarchūną, tačiau anyžiai čia buvo per intensyvus padažas. Deserto akcentas zefyras – nepakartojamas: tankus, tačiau lengvas, tarsi orinis. Techniškai jį paruošti – sudėtinga, tačiau ragaujant susijaudini kaip mažas vaikas, gavęs išsvajotą žaislą.

2. R&J

"Vynas+Desertas" 2015 - R&J - „HoneyMoon“

„Vynas+Desertas“ 2015 – R&J – „HoneyMoon“


Justinas Kapkovičius, Renatas Jauniškis
„HoneyMoon“
Dr.Loosen 2013 Riesling Beerenauslese

Medus. Tai – vienas mėgstamiausių man produktų. Nepaprastai asocijuojasi su Lietuva. Korys, pikis. Lapkritis. Kai viskas drėgna, nyku, tamsu. Nepriekaištingas pataikymas geografine bei sezonine prasme. Akcentuotas vienas produktas. Trys tekstūros ir jose atskleisti skoniai. Tik dėl estetikos daryčiau jį dvigubai mažesnį. Ir tada restorane užsisakyčiau dvi porcijas.
Vynas parinktas idealiai. Tik lengvai nuima poskonį, taip paruošdamas receptorius dar vienam kąsniui.

1. Time

"Vynas+Desertas" 2015 - Time - „Ir viskas, kas yra skanu, yra skanu (obuoliai)“

„Vynas+Desertas“ 2015 – Time – „Ir viskas, kas yra skanu, yra skanu (obuoliai)“


Andrius Kubilius, Audrius Simpukas, Andrej Anisko
„Ir viskas, kas yra skanu, yra skanu (obuoliai)“
Gintaras Sinas Apple Icewine

Trūksta žodžių. Gerai, kad desertas viską už save pasako. Pirmas kąsnis iškart pareiškia: „aš laimėtojas! Negaišk laiko!” Desertas iš serijos „genialumas paprastume“. Obuoliai ir obuolių vynas. Skamba banaliai, tačiau kad pagamintum šedevrą, kartais nereikia nieko apsunkinti.“ Skonio paletės neaprašinėsiu. Šį desertą tiesiog reikia paragauti. Beje, dietų pasekėjams skubu pranešti, kad užpakalis nuo jo nestorėja.

"Vynas+Desertas" 2015 - Kempinski Telegrafas - "McMacaroon"

„Vynas+Desertas“ 2015 – Kempinski Telegrafas – „McMacaroon“

Ir dar vienas svarbus momentas. Iš viso šio saldumo išsiskyrė Mastroberardino Antheres Irpinia Aglianico DOC Passito 2010 vynas, kurį „Kempinski Telegrafo“ komanda parinko prie „McMacaroon“. Narimantas ir Javier ir vėl parodė išliekantys ištikimi savo principams bei atidžiai apgalvojantys kiekvieną detalę.

Iškart atsiminiau Kempinski Telegrafo „pomidoriuką“ 2014 čempionate.

{ 2 comments… add one }

  • Ajman 2015-11-30, 8:07

    Truksta bendros informacijos apie konkusra- kur ivyko,kas dalyvavo, ziuri..
    Konkursas idomus o informacijos stokoja

  • Ajman 2016-10-31, 18:35

    Быстро обзор родился..яблоки и яблочное вино..почему не кальвадос?!
    Видно что впечатлений много оставил этот чемпионат.
    Детальная и интересная информация о событии представлена другим членом жюри в Verslo Zinios

Cancel reply

Leave a Comment

Previous post: