≡ Menu / Language

Idealo paieškose (Burgeriai. Vilnius. Atrinkti)

Drama Burger - Vilnius - Andrius Užkalnis pristatė Idealų Burgerį

Drama Burger – Vilnius – Andrius Užkalnis pristatė Idealų Burgerį


Nuo tada kai 1904 metais burgeriai buvo pristatyti pasaulinėje parodoje Sentliuiso miestelyje, jie tapo žinomais ir populiariais. Andy Worhol‘ui burgeris buvo įkvėpimo šaltiniu. Jis jį tapė ir netgi valgė video-instaliacijos metu. Įdomu tai, kad menininkui patiko geltonai raudona pakuotė, nes ją buvo patogu tapyti, nors valgyti jam labiau patiko kito prekinio ženklo burgerius.

Drama Burger - Vilnius - Andrius Užkalnis - Idealus Burgeris

Drama Burger – Vilnius – Andrius Užkalnis – Idealus Burgeris


Yra mokslas, kuris vadinasi hamburgerologija. Reguliariai besimaitinantys greitu maistu ir besidomintys jo istorija yra savo reikalo žinovai. Gaminantys baigia bakalaurą. McDonalds tinklo įkūrėjai gali pasigirti magistro laipsniu.

100 rūšių – daugmaž tiek variantų burgeriu yra šiai dienai.

Vilniuje paskutiniu metu taip pat atsirado mada ne tik į meniu traukti šia poziciją bet ir atidaryti atskirus restoranus, skirtus šiai temai.

Drama Burger įgijo gana stabilią reputacija kūrybiško greito maisto mėgėjų tarpe. Nesikeičiantį pagrindinį meniu papildo „mėnesio burgeriai“. Dar gi, Andrius Užkalnis – žurnalistas ir restoranų kritikas – ten organizavo puikią maišytą prezentaciją pristatydamas ką tik išleistą filmą Cheff ir savo idealaus burgerio viziją. Andrius pasakė, kad norėjo padaryti kažką „ne kaip visada“ ir taip pat pridėti naują štrichą į restorano meniu.

Pradžiai kilo dviejų kotletų idėja. Amerikoje ši sistema gana populiari, todėl jis nusprendė, kad bus gana įdomu ją įdiegti Lietuvoje. Toliau reikėjo kotletus idealiai suderinti su kitais ingredientais. Andriaus žodžiais pomidorai iškart atkrito, nes tokiame mėsos kiekyje ir taip apstu mėsos sulčių. Violetiniai svogūnai pridėti saldumo, šoninės juostelės giliam skoniui ir sūrumui, aioli ingredientų surišimui ir sotumui, ir barbekiu padažas papildomam saldumui. Rezultate gavosi gana amerikietiškas šiaurinio klimato burgeris, kuris puikiai tinka ir mūsų regionui. Trumpai sakant, puikus rezultatas. Su malonumu suvalgiau ir su malonumu pakartočiau.

Tiesa, Andrius su užuojauta pasakė kad deja Lietuvoje daugelis restoranų neturi centrinės idėjos (koncepcijos) ir pagrindinio patiekalo. Pozicionuoja save kaip „mes mokama gaminti VISKĄ“. To pasekoje aišku – didelis meniu ir (daugeliu atveju šaldyti) nekokybiški produktai.

BOOM Burgers - Vilnius - Interjeras

BOOM Burgers – Vilnius – Interjeras


Dar vienas restoranas įsitraukes į buregerių estafete – BOOM Burgers, kuris randasi beveik katedros aikštėje. Dirba jis kaip tikras restoranas – nuo 12 iki nakties. Vyno meniu nėra, sako: kol kas. Nors man gana keista, kam dirbti iki vėlumos, neturint ką pasiūlyti prie pagrindinio patiekalo. Maža tikimybė kad kokia nors kompanija, pavyzdžiuj, penktadienio vakarą po 10 valandos susirinks čia perkasti prieš „pratęsimą“ ir mėgausis pomidorų sultimis. Nors, tai, kaip sakant, šeimininkų reikalas. Nors, girdėjau, kad dabar BOOM Burgers jau atsirado alus.

BOOM Burgers - Vilnius - BBQ Burgeris

BOOM Burgers – Vilnius – BBQ Burgeris


O kaip burgeriai? Mes užsisakėme BBQ Burgerį ir BOOM Burgerį, reikia manyti firminį. Pozicionuojasi jie neblogai: naudojama airiška Angus jautiena. Sutinku: kotletas neblogas. Nepersotintas pipirais, druska. Tik kažkodėl viduje jis buvo šaltas. O kitka – labai vidutiniška ir žemiau. Bandelė sausa ir tuo pačiu guminė. BOOM Burgers firminis padažas praktiškai beskonis. Jis visiškai neprisidėjo prie mėsos skonio išryškinimo. Šoninė buvo puiki. Nesūdyta, tačiau ir ne beskonė, gerai apkepta. Ji, kaip galėjo, gelbėjo padėtį. Daug geriau pasirodė BBQ Burgeris. Į jį labai taikliai įtraukė marinuotus raudonus kopūstus, kas labai stipriai subalansavo visų kitų ingredientų skonį. Tačiau bandelė vis vien buvo neskani.

BOOM Burgers - Vilnius - Špinatų salotos

BOOM Burgers – Vilnius – Špinatų salotos


Prie burgerio užsisakėm visus garnyrus kokie buvo meniu:
Bulvytes fri, traškius bulvių gabalėlius, svogūnų žiedus ir Coleslaw salotas.

Pasirodė, kad be reikalo. Bulvės vatinės, svogūnų žiedai – riebūs, Coleslaw salotos – visiškai nesukramtomos.

Puikios buvo salotos su špinatais, kas maloniai nustebino, nes joms vilties daug neteikiau, kadangi šioje koncepcijoje – salotos –reikalas ne svarbiausias. Tačiau padavėjos rekomendacija buvo gera, pataikė į 10-ką. Šoninė ir padažas padarė stebuklus. Saldumas, neerzinantis sūrumas, gaiva, parmigiano riešutų prieskonis – paprastumas privestas iki tobulybės.

Sūrio pyragas – 10 balų. Mielieji, nėra žodžių… taip skanu!!! Dėl jo į BOOM Burgers BŪTINAI verta ateiti!

{ 2 comments… add one }

  • Jonas 2014-11-18, 15:48

    Megstu burgerius ir esu isragaves ju begales (daugiausia ne Lietuvoje) uztat galiu save vadinti ju ekspertu ne ka prastesniu nei gerb.p. Uzkalnis :) Vienareiksmiskai galiu pasakyti, kad kolkas geriausius gourmet burgerius Marijos zemeje valgiau Burger Geek restorane esanciame PC Ozas. Siaip juos radau netycia nes jie randasi ne treciame aukste esanciame Food Court, o salia pagrindinio Siemens arenos puseje esancio Ozo iejimo. Bandele tinkamai paskrudinta ir traski, mesa visuomet iskepa butent taip kaip paprasau, padazai – 11/10. Pats gaminu ir turiu islavinta palete uztat atskiriu kuomet ‘firminis’ padazas padaromas is Vilniaus majonezo imaisant sauksta keciupo ar garstyciu ir tik iberiant ziupsneli smulkintos paprikos ar kitu darzoviu. Apgaule! Uztat buvau tikrai suzavetas Burger Geek pastangomis. Tik paragaves jauti, kad vyrai virtuveje nesukciauja ir padazus verda saziningai is naturaliu produktu. Tiek ju bbq, tiek astrusis raudonuju papriku ir jelapenu, tiek salsa yra is koju verciancio skonio. Naminis majonezas prie bulvyciu – tikrai ir yra naminis. Toks koki pasidarau namie tik siek tiek geresnis :) Vienu zodziu auksciausios klases burgeriu pilotazas. Keep it up Burger Geek! Zemai lenkiu galva, nusiimu kepure ir sakau ACIU!

    • Alesia Mačiulis Alesia Mačiulis 2014-11-19, 21:51

      Labas Jonai. Ačiū už labai išsamų komentarą. Nesu ten buvusi todėl nežinau.

Leave a Comment